| pääsivu |



Coolermaster HHC-001


Kirjoittanut Esa Jouhten ja Mikko Tynkkynen 16.02.2002

Alkusanat

Testiimme saapui Coolermasterin uusi Socket-A kuparisiili, Coolermaster HHC-001. Siilissä on käytetty Heat Pipe -teknologiaa. Heat Pipe tarkoittaa tässä tapauksessa kahta kupariputkea joissa on sisällä lämpöäjohtavaa ainetta. Niiden avulla lämpö johdetaan myös jäähdyttimen yläosan ripoihin jäähdytys tehon maksimoimiseksi. Heat Pipe teknologiaa on aikasemmin käytetty kannettavissa tietokoneissa sekä elektronisissa muistioissa. Nyt onkin tarkoitus testata miten tämä tulokas pärjää, onko uudesta suunnittelusta käytännön hyötyä.

Yleisilmeeltään HHC-001 on laadukkaan näköinen jäähdytin. Kuparisia jäähdytys ripoja on sijoitettu 13 kappaletta kummallekkin puolelle jäähdytintä, niitä on siis yhteensä 26 kappaletta. Jäähdytysrivat eivät ole kovin tiheässä, mutta näinollen siili toimii paremmin pienellä ilmavirtauksella kuin tiheät siilet. Rivat on kiinnitetty siilen pohjaan juottamalla. Pohja oli tasainen, joskaan ei peilikirkas, mutta sillä tuskin on suurempaa merkitystä käytössä.

Siilen mukana tulee n. 6800 kierrosta minuutissa pyörivä 60mm x 60mm x 25mm kuulalaakeroitu tuuletin. Ilmaa sen pitäisi pystyä siirtämään 36.11 kuutiojalkaa minuutissa. Äänenvoimakkuudeksi valmistaja ilmoittaa 47dB. Mukana paketissa on myös sormisuoja, Silmore-piitahnaa, sekä 3-4 pin adapteri. Kuparijäähdyttimeksi HHC-001 on halvimmasta päästä, hintaa sillä on 55,4€ (Only4Pro.com).

Siilin kiinnitys on hoidettu normaalilla kahteen socketin nipukkaan kiinnittyvällä klipsulla. Klipsu on muotoiltu siten että se olisi helpompi kiinnittää ilman työvälineitä. Kiinnittäminen onnistuikin suhteellisen vaivattomasti, mutta irtiottaminen ei tahtonut ainakaan ensimmäisellä kerralla onnistua ilman ruunvimeisseliä.

Verrokki siiliksi valitsin Alphan PAL8045, koska se on tätä nykyä varmasti myydyin kuparisiili ja sen suorituskykykin on parhaasta päästä. Molempia siilejä testattiin sekä Deltan 80mm x 80mm x 37mm FFB0812SHE tuulettimella, sekä Papstin NGM tuulettimella. Coolermasterin kanssa käytettiin Ice Hole tuuletinadapteria (60mm -> 80mm). Coolermaster testattiin tietysti myös vakio tuulettimella.

Ice Hole -tuuletinadapterista pystyy säätämään tuulettimen pyörimään kolmella eri nopeudella. Läpinäkyvän adapterin saa myös loistamaan hienosti laittamalla sisäänrakennetut ledit päälle.


Testit

Testikokoonpano:

Prosessori:AMD Athlon Thunderbird 1400Mhz
Emolevy:MSI K7N420 Pro (nForce)

Jännitettä prosessori sai vakion eli 1,75V, ja prosessorin ja siilen välissä käytettiin Arctic Silver hopeatahnaa. Käyttöjärjestelmänä Windows 2000 professional.

Vakiotuulettimen melu on kyllä korviahuumaava, mutta pienemmillä kierroksilla siitä saa todella hiljaisen, toisin kuin esim. Deltan vastaavasta 60 millisestä tuulettimesta. Testasin tuulettimen n. 6V jännitteen säätäjän avulla, jolloin lämmöt nousivat rasituksessa aina 59 asteeseen. Tuuletin oli kyllä mielestäni huomattavasti hiljaisempi kuin Deltan 60mm x 60mm jota käytin useamman kuukauden n. 7 voltilla.

Testeissä rasitettiin TB:tä 15min Cpuburn/ Burnk6 - ohjelmalla. Tämän jälkeen lämpötilat otettiin ylös MSI:n omalla lämpöjen seuranta ohjelmalla. Huoneen lämpö oli testien aikana 22-23 astetta. Testissä Coolermaster osoittautui tehokkaammaksi kuin osasin odottaa. Coolermaster jopa voittaa Alphan käytettäessä Deltan tuuletinta, mutta häviää Papstin flektillä. Suorituskyky on kuitenkin erittäin hyvä, sillä Cooler Master on aivan tasoissa Alphan kanssa, vaikka sitä ei suoranaisesti ole tarkoitettu käytettäväksi 80mm tuulettimella.

Edullisen hintansa ja hyvän suorituskykynsä ansiosta Coolermaster HHC-001 nousee kerralla coolereiden eliittiin, varmasti kannattava ostos.

Valmistajan kotisivut: www.coolermaster.com

Kiitokset Only4Prolle coolerin toimittamisesta testiin.