Vesijäähdytys osa1: Kokoaminen
Kirjoittanut Mikko Tynkkynen 5.6.2001
Tämä juttu käsittelee vesijäähdytyksen kokoamista. Itse päätin hankkia vesijäähdytyksen tavoitteena saada kone hiljaisemmaksi ja ehkä muutamien lisä hertzien toivossa. Tarkoituksena oli saada
jäähdytys jota voisi käyttää ilman mitään pakastimia vaikka ympäri vuorokauden.
Osat päätin hankkia Only4Prosta. Koneen sisuksista löytyi jo ennestään ThermoEngine cooleri, joka oli pultattu kiinni Duron 850 prosessoriin.
Emolevyn virkaa hoitaa Abit KT7A ja muistia löytyy 256MB. Kotelona on Antec 1030B.
Seuraavassa selostus osista joita ostin itse vesijäähdytystä varten:
Blokki on kuparista tehty. Se on työstettu jyrsimällä, ja jälki on erittäin siistiä. Sisällä olevat vesiurat ovat suht leveitä ja niitä on hyvin tiuhaan. Letkulähdöt ovat 10mm. Tämä blokki käy Socket A/370 ja -7 kantaan
Profix3 Red kiinnikkeellä saa blokin tukevasti emolle. Se on 3-pistekiinnitin, eli kummallakin puolella on kolme kohtaa joista kiinnike kiinnitetään emolle. Tämä estää heilumista, sekä sen että socket kannan muovinipukat eivät hajoa niin helposti, kun paino jakaantuu tasaisesti.
Shimmi on hyvä olla kun asentaa vesijäähyä, sillä blokki saattaa helposti "keikahtaa" kun kiristää sitä. Minulla shimminä oli siniseksi anodisoitu alumiini shimmi, joka ei johda sähköä.
Malliltaan tämä eroaa vanhastani siten, että ihan coren reunoille jää hieman enemmän tilaa eikä tarvitse pelätä että shimmi liikahtaa ja murtaa coren. Näitä saa myös hienon punaisena, vaikka eihän tuo ulkonäkö niin vaikuta, kun koko osasta näkyy normaalisti alle milli.
Pumppuna toimii hyväksi peruspumpuksi havaittu Sicce Nova. Se on erittäin pieni, joten sopii helposti pieniinkin vesiastioihin. Sen pumppaama maximivesimäärä on 800l/h.
Huonona puolena huomasin ohjeista että siinä ei suositella käytettävän yli 35C asteista vettä.
Letku on normaalia taipuisaa PVC letkua, jota tuli muutama metri. Paketissa tuli myös kiristimet, joilla letkun saa hyvin kiinni blokkiin.
Astiaksi otin noin 3 litraisen "saumauslaasti" ämpärin, joka löytyi kotoa. Tein kanteen reiät, joista letkut saa siististi läpi. Kuvan löytyy alempaa.
Ostin kaveriltani jäähdyttimen, joka on ymmärtääkseni teetetty joskus jossain, kovin tarkkaa tietoa ei ole. Siinä on kupariset putket, joiden ympärillä alumiiniset aaltoilevat levyt.
Nopean testin jälkeen huomasin että jäähdytin on pakollinen, sillä vajaan tunnin rasituksen jälkeen veden lämmöt olivat jo yli 35C, vaikka Duroni kävi vakio kelloilla ja volteilla. Hyviksi huomattuja ovat esim. autojen vanhat syylärit, joita saa suht edullisesti vaikka romuttamoilta.
Laitoin jäähdyttimeen kiinni 120mm PAPST tuulettimen, joka pyörii nyt 7V. Ääntä ei paljoa kuulu, mutta ilmaa liikkuu kuitenkin ihan kiitettävästi.
Itse kasaamisen aloitin laittamalla Sicceen mukana tulleen suuttimen, jolla saadaan siitä maximi vesimäärä. Silloinkaan virtaus ei ole mikään erityisen kova, mutta kuitenkin riittävä. Vaikeinta oli laittaa letku kiinni sicen lähtöön, joka oli liian iso letkulle.
Letkua esim. kuumassa vedessä lämmittämällä sen kuitenkin saa siihen, jolloin letku on niin tiukalla ettei ainakaan irti lähde. Samanlainen ongelma oli myös jäähdyttimen kanssa, mutta sain letkut siihenkin tungettua.
Kun vihdoin olin laittanut myös letkut blokkiin kiinni, oli kokeilun aika. Noin tunnin ajan annoin veden kiertää rauhassa, eikä vuotoja ilmennyt. Periaatteessa syystemihän pitäisi koeponnistaa vaikka kraanasta jolloin saataisiin enemmän painetta ja nähtäisiin mitä tuo todella kestää.
Itselläni oli kuitenkin niin kova kiire että tuota en jaksanut tehdä.
Laitoin myös muutaman desin glykolia, jonka pitäisi estää levän kasvu. Ainetta saa vaikka huoltoasemilta nimellä jäähdytinneste, maksaa noin 20mk/l

Seuraavaksi laitoin letkut yhden pci-paikan läpi ja kiristin blokin paikalleen välissä hieman piitahnaa. Laitoin kaikki romppeet alimmalle hyllylle, jossa ne ovat edes vähän piilossa.
Kun kaikki oli kiinni, käynnistin pumpun ja laitoin koneen
päälle.
Veden lämpö oli noin 21C, jota mittasin normaalilla lämpömittarilla jolla näen vedenlämmön ja ilman lämmön.
Prossu kävi tuolloin vakiovolteilla ja kelloilla, BIOS näytti CPU lämmöiksi 23C. Kun laitoin volteiksi 1.9 ja kelloiksi 979MHz, olivat prossun lämmöt aluksi 25C,
muutaman tunnin rasituksen jälkeen 38C, josta lämmöt eivät enään nousseet. Seuraavaksi pitääkin vain etsiä joku joka kolvailee volttimodin emooni...
Loppusanat
Vesijäähdytyslaitteiston kokoaminen ei ollut loppujenlopuksi kovin vaikeaa. Kunnon lauhduttimella varustettuna, se soveltuu vaikka ympärivuorokautiseen käyttöön.
Vesijäähdytyspaketti maksoin reilu 500mk, joka sisältää kaikki tarpeelliset osat. Hieman halvemmalla pääsee jos ostaa alumiinisella blokilla. Yksi asia mihin olin hieman pettynyt, oli pumpusta lähtevä pieni surina.
Kyllä kone kuitenkin hiljeni selvästi, ja tuollainen surina on mukavampaa kuunnella kuin ilman ujellus.
Olen kuitenkin ihan tyytyväinen tähän, lämmöt nimittäin pysyvät kuitenkin selvästi alempana. Kun palaan pieneltä lapinreissulta vajaa parin viikon päästä, tulee osa2, jossa vertailen alumiini- ja kupariblokin eroja,
ja kuinka paljon veden kiertonopeus vaikuttaa. Testiin siis astuu Sicce Novan lisäksi Eheimin isompaa kaliiperia oleva pumppu, jonka sain testiin Efidatasta. Alla vielä kuva testiin tulevista laitteista.